Бісер уперше почали використовувати у Стародавньому Єгипті. На території України став відомий з часів Київської Русі та набув особливого поширення у VIII-ХІ ст. Прикрасами з бісеру оздоблювали головні убори, їх вплітали в коси, носили їх на грудях, шиї, руках, із бісеру

виготовляли сумочки, гаманці, картини, ним прикрашали меблі тощо. Носили прикраси з бісеру по – різному: в одних селах – тільки жінки, в інших – і молодиці, і дівчата; ними прикрашали чоловічі капелюхи, дівочі весільні головні убори та сукні. На Буковині і тепер бісером оздоблюють, гаптують, вишивають народний одяг. З бісеру також виготовляють гердани.

Типологія бісеру здійснюється за такими ознаками: покриття поверхні, матеріали для виготовлення, виробничий процес, місце виготовлення, форма та розмір бісерин. Проте єдиного підходу щодо вибору категорій не існує й досі. Значною мірою така невизначеність спричинена наданням самому поняттю “бісер” різних значень. У деяких мовах одне слово поєднує в собі декілька значень українських відповідників “намистина”, “перлина”, “бісерина” і т. ін. В Україні бісером називають дрібні намистинки з прозорого чи кольорового скла (іноді з металу) з отворами для нанизування. Зараз бісер може бути ще й пластмасовим.

Найбільші країни-виробники бісеру – Японія, Тайвань, Чехія, Китай, Індія та Туреччина. Тайванський, китайський та турецький бісер – займає сегмент недорогого матеріалу; Чехія пропонує найбільший асортимент; японський – прийнято вважати найякіснішим. До ознак якості бісеру належать, у першу чергу, його ступінь стійкості до сонячних променів, засобів побутової хімії та взаємодія зі шкірою та одягом людини.

– Роздивіться зразки виробів із бісеру.

– Для низання ланцюжків з бісеру приготуйте тонку голку з довгим вушком. (Як правило, для нанизування бісеру використовують тонкі й довгі голки – частіше голки № 10 і 12. Якщо вам важко вставити нитку в тонку голку, візьміть голку з довгим прорізом посередині замість звичайного вушка. У продажі бувають і короткі голки для бісеру.) Якщо немає такої голки, то низати бісер можна рибальською волосінню або ниткою, кінець якої змащений клеєм. Кулони, брошки тощо можна виготовляти не лише з нового бісеру. Використовуйте старе розсипане намисто, дрібні порізані стержні кулькових ручок, трубочки з-під соку.

Щоб бісер було легко набирати на голку, розкладіть його на ворсисту тканину.

– Існують правила бісероплетіння.

1. Нитка, на яку набирають бісеринки, називається робочою.

2. Бісеринки, в яких схрещуються робочі нитки, називають зв’язкою. Вони повинні мати великі отвори, щоб голка з ниткою могла пройти крізь них двічі або й тричі.

3. Для роботи слід добирати бісеринки однакового розміру. Якщо ж у роботі використовується бісер різного розміру, то більші бісеринки мають бути у зв’язці.

4. Для того, щоб виріб мав гарний вигляд, треба ретельно стежити за натягом нитки. Бісеринки не повинні провисати на нитках, а щільно лягати одна коло одної. Але не можна і затягувати нитку, щоб виріб не зморщувався.

5. На нитку слід набирати стільки бісеринок, скільки вимагає візерунок.

6. Перед початком роботи слід уважно роздивитися схему, на якій стрілками і цифрами вказано послідовність операцій.

4. Демонстрування та аналіз зразка

– Для низання ланцюжків з бісеру приготуйте тонку голку з довгим вушком. Якщо немає такої голки, то низати бісер можна рибальською волосінню або ниткою, кінець якої змащений клеєм. Кулони, броші тощо можна низати не лише з нового бісеру. Використовуйте старе розсипане намисто, дрібні порізані стержні кулькових ручок, трубочки з-під соку.

Щоб бісер було легко набирати на голку, розкладіть його на ворсисту тканину.

– зразки та схеми виробів з бісеру.

1. Складіть нитку навпіл і втягніть її кінці у дві голки. Голкою 1 наберіть на середину нитки чотири бісеринки: білу, червону, білу, червону.

2. Протягніть голку 2 в першу бісеринку червоного кольору. При цьому утворюється “хрестик” – перша ланка ланцюжка, а голки опиняються по різні боки від бісеринки.

3. На голку 1 наберіть дві бісеринки – білу і червону, а на голку 2 – одну білу. Пропустіть голку 2 через червону бісеринку, підтягніть нитки – вийшов другий “хрестик”.

4. Знову наберіть необхідну кількість бісеринок (дві та одну) і продовжуйте плетіння в тій самій послідовності до кінця ланцюжка.

5. Запам’ятайте, що при нанизуванні кожного нового “хрестика” на праву голку набирають дві бісеринки, а на ліву – одну. Не забувайте кожного разу щільно підтягувати нитки – від цього залежить зовнішній вигляд виробу.

Кiлькiсть переглядiв: 91

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.